Festival Performa & Platforma 2017 - Domena ženske

Enya Belak Gupta in Ajda Tomazin

Bližine

video razstava in otvoritev festivala

Bližine <em>Foto: Enya Belak Gupta</em>
Foto: Enya Belak Gupta

Razstava bo na ogled do 30. 9. 2017. Galerija je odprta med 12 in 19 uro.

Razstava Bližine je poskus vzpostavljanja dialoga med izbranimi deli Enye Belak Gupta in Ajde Tomazin. Z vzpostavljanjam bližine med deli ustvarjalk smo poskušali odpreti tudi nevarno bližino, ki se vzpostavlja med telesom snemalca in telesom objekta, med notranjim in zunanjim, med vidnim in nevidnim, med izmuzljivim, (ne)ujemljivim in predvsem percipiranjem stanj, podob, pogledov in njihove prekoračitve, odvodov, prisotnosti. 

Zanimalo nas je, kakšno bližino ustvarjajo oddaljena, pomnožena, zabrisana, retuširana ali zmontirana telesa. Kaj nas nagiba k različni korporativnosti in kako telesa v gibanju povratno vplivajo na nas same. Sprehod skozi korpus telesnosti odpira vprašanja gibanja, bližine, manipulacije.

Izbrana dela: Enya Belak Gupta: Za zaprtimi očmi, Videti se videti, Delta; Ajda Tomazin: Mreža v nastajanju, Plesoča Jess, In ACTO
Selekcija in postavitev: Jasmina Založnik v dialogu z Enya Belak Gupta & Ajda Tomazin

Enya Belak Gupta: Za zaprtimi očmi

Se spomniš občutka, ko se znajdeš v istih sanjah, istem prostoru, z istimi strahovi in mislimi.
Ujet v nezan svet. Izoliran pred realnostjo. Z željo po izhodu, vendar tu ni izhoda. Je samo še en cikelj istega potovanja.

Performer: Elif Knight
Leto: 2017

Enya Belak Gupta: Videti se videti

Kaj je lepota? Telo? Ali realnost? S premikanjem realnosti v različnih prostorih ustvarjamo samopodobe in identitete svojega, ženskega telesa.

Video je bil ustvarjen v sodelovnju z Mašo Hawlina za plesno miniaturo Videti se videti.

Model: Maša Hawlina
Leto: 2013

Enya Belak Gupta: Delta

''Empty your mind, be formless, be shapeless - like water.'' (Bruce Lee)

Video je bil vključen v predstavo Kaje Teržan.

Performer: Kaja Teržan
Leto: 2014

Ajda Tomazin: MREŽA v NASTAJANJU

Video raziskuje termina DOMIŠLJIJA PRIČAKOVANJ, ki opisuje podobe, ki nastajanjo skozi proces pričakovanja in imajo hkrati ustvarjalni in spremenljiv potencial; Pričakovanje, kot zavestni mentalni proces podob in na drugi strani Domišljija kot odprtost in potencial možnosti rasti podobe, ki za razliko od pričakovanja ni vezana na pretekle izkušnje.

Video je povzetek dogajanja na rezidencah in prostorkih instalacij, ki so bile postavljene in predstavljene v Nemčiji in Slovenji.

Obiskovalci: Kristine Preuss, Stefan Hoelscher, Frank Max Mueller, Lili Mihajlović, Jost van Harlessem, Anja Bornšek, Seung Hee Lee, Christoph Bahr, Monika Raić, Christian Kullick, Jens Barth, Ivan Perez.

Leto: 2013

Ajda Tomazin: PLEŠOČA JESS

Video je baza projekta GLOBAL_SISTER, ki raziskuje, opazuje in uresničuje diskurz in primerjavo življenja v Avstraliji in Evropi. Video je kolaž, ki povezuje avstralsko umetnico Jessico Devereux na rezidenci v Zagrebu ter slovensko umetnico Ajdo Tomazin na rezidenci v Frankfurtu.

Koncept in performans: Jessica  Devereux and Ajda Tomazin
Leto: 2014

Ajda Tomazin: _IN ACTO _

Gre za percepcijo telesa, bližine, zamegljenosti in zaupnja.

Video je dokumentacija plesa na Mednarodni Poletni Plesni Šoli Ljubljana.

Video dance delavnica: Darko Dragičević
Delavnica IN ACTO: Davide Sportelli
Plesalci: Vanessa Cokaric, Tamara Polanc, Jerca Klinar and Andreas Lay
Leto: 2016


Mlada perspektivna ustvarjalka, magistrica filmske režije Enya Belak Gupta na Goldsmiths Univerzi v Londonu, deluje na področju filma, sodobnega plesa, gledališča in vizualnih komunikacij. S svojimi dosežki je bila večkrat vidno izpostavljena in nagrajena. Med drugim je prejela nagrado Ksenije Hribar za perspektivno plesalko. Sodelovala je s slovenskimi in tujimi avtorji pri različnih projektih. Kot samostojna avtorica se je predstavila s številnimi projekti, kot so Luminary (kratko igrani film), Rdeča fontana (kratki plesni film), Deklica z zmajem (plesna predstava), The Daddy Project (plesna predstava) in drugimi. Razvija svojo metodo dela, ki jo je poimenovala montažna koreografija. Prepoznavna je kot režiserka, scenografka, plesalka, koreografinja in oblikovalka.

Ajda Tomazin (Ljubljana - Slovenija) je zaključila umetniško gimnazijo za sodobni ples. 2006 je bila sprejeta na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je 2011 diplomirala. Eno leto je vzporedno študirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo na oddelku za film in televizijo, leta 2014 pa je zaključila magistrski študij koreografije in performansa na Inštitutu za Gledališke znanosti na Univerzi v Giessnu v Nemčiji. Od leta 2005 deluje inetrdisciplinarno na področjih plesa, perfromansa, oblikovanja in vizualne umetnosti. Njen zadnji projekt je triologija Imagination of Expectations, ki je sestavjena iz instalacije Net in Work, performansa String Theory in raziskovalnega perfromansa Avdicija za Producente.


Festival Performa & Platforma 2017 - Domena ženske - Uvodna stran