Festival Performa & Platforma 2017 - Domena ženske

Uvodnik

V četrti festivalski ediciji Performa&Platforma postavljamo v središče festivala žensko ustvarjalko. Z izpostavljanjem ženskih avtoric različnih generacij, ki delujejo na področju sodobnih scenskih umetnosti in z naslovom Ženska domena, želiva odpreti več vprašanj.  Zanima naju odnos ženskih umetnic do ustvarjalnosti, njihov družbeni in ekonomski položaj v sodobnih umetniških praksah ter kakšni so učinki ustvarjalnosti s spolom zaznamovanega telesa.

Je določeno polje delovanja (upravičeno) v domeni določenega spola? Kako spol vpliva na (pre)oblikovanje drugega? Kaj pomeni, da nekaj opredelimo z domeno točno določene skupine? Kakšne pristope in odnose vzpostavljajo ženske ustvarjalke v svojem delu?

Festival je zastavljen premišljeno in ponuja gledalcu premislek. Nastajal je v relaciji do spoznanja, da v sodobnem plesu v Sloveniji in tudi drugod, prevladujejo ženske.

Da je v očeh "kulturnih politikov" v Sloveniji sodobni ples skupaj z uprizoritvenimi praksami, ki nastajajo izven institucionalnih okvirjev, še vedno pojmovankot 'alternativa' je bolj kot ne jasno. Morda, "ni naključje, da se prav zato, ker smo daleč od deklarativne enakosti, področje nikoli ni uspelo zares uveljaviti," kot v svojem otvoritvenem govoru na Slovenskem bienalu sodobnega plesa Gibanica 2017, ugotavlja predsednica Društva za sodobni ples Slovenije, Pia Brezavšček. Kako pa je z uveljavitvijo ženskih avtoric? Kje so meje njihove izraznosti?  Kaj sporočajo?

Odziv na zgornjo situacijo je v delih povabljenih umetnic zelo raznolik. Njihov izraz je subtilen, drzen, uporniški, čuten, meditativen ... Pri mnogih opažamo kontinuirani, procesni razvoj njihovih lastnih metodoloških orodij povezan s poglobljenim raziskovanjem najbolj očitnih prvin. In prav to vam ponujamo letos. Spekter predstav, ki gledalca očara, zaznamuje in ga z močnimi sporočili številnih umetnic predrami, da pogleda z drugega zornega kota in da se zgodi premislek o njihovem delu, o njihovem poslanstvu.

Festival otvarjamo z Video:Performo, v kateri bomo odkrivali Bližine Enye Belak Gupta in Ajde Tomazin ter s subtilnim performansom Petre Kapš (alias OR poiesis). Sledila bo predstava Kaje Lorenci, ki v svojem delu jasno išče, provocira, vpenja in raziskuje odnos z drugimi. Avtobiografski knjižni prvenec Simone Semenič Me slišiš? je izrazno angažiran in neprizanesljivo duhovit spopad z družbeno-političnimi sistemi. S tehnologijo telesnosti in onkraj nje se spopadata Veronika Valdés in Ana Romih. Ustvarjalke, ki prihajajo iz Akademije za ples v Budimpešti, razpirajo vprašanje ženskega telesa in stereotipov reprezentacije. Izraelska koreografinja Reut Shemesh v sodelovanju s Hello Immler preizprašuje relacijo vojaške uniforme v odnosu do izgubljenih sanj. Pia Brezavšček, Barbara Krajnc Avdić, Saška Rakef so ustvarile interdisciplinarno raziskavo o (ne)spremenljivosti pogledov na materinstvo. Tanja Zgonc z metodo buta vzpostavlja dialog med čistim fizičnim telesom in duhovno razsvetljenostjo. Festival bomo zaključili z ambientalnim projektom Prebujanje spečega velikana – Druga priložnost Mojce Kasjak.

Ustvarjalnost ženskih avtoric je za marsikoga lahko neizčrpen in neusahljiv vir ustvarjalnega navdiha. Podoba sveta, ki se zrcali v njihovih delih na intimni osebni ravni, podčrtuje daljnosežne družbene spremembe, s katerimi se rušijo varljive idilične podobe življenja in že pridobljene stereotipne vrednote.

Želiva vam užitek ob ogledu predstav, ob premišljanju o njih in odzivanju na programske vsebine letošnjega festivala!

Mojca in Jasmina


Festival Performa & Platforma 2017 - Domena ženske - Uvodna stran