Festival Performa & Platforma 2017 - Domena ženske

Reut Shemesh

Leviah

avtobiografska sodobna plesna predstava

Leviah <em>Foto: Ronni Shemdar</em>
Foto: Ronni Shemdar

"Moja tesno prilegajoča se uniforma je postala simbol; simbol izgubljenih sanj in spolne zmedenosti." Leviah je vizualna reminiscenca na ranljivost, moč in nemoč. Koreografinja Reut Shemesh pred gledalce postavi serijo spominov na čas, ki ga je preživela v izraelski vojski, in s tem osvetli fenomen, ki pogosto ostaja prezrt. Govori namreč o čustvenih težavah in stiskah, ki jih doživljajo mlade vojakinje med služenjem vojaškega roka, ki je v Izraelu obvezno tudi za ženske. Mnoge vojakinje se spopadajo z občutki izgube nadzora, motnjami prehranjevanja, podvržene pa so tudi spolnemu nadlegovanju. Predstava preizprašuje meje med ranljivostjo in nadzorom, pri čemer naslavlja tematiko prehajanja iz človeškega v mehansko ter razpetosti med preteklostjo in sedanjostjo ter tako osvetli posledice političnega procesa za posameznikovo osebnost.

Leta 2016 so ustvarjalci predstave Leviah prejeli nagrado mesta Köln za dosežke v plesu in gledališču ter nagrado občinstva na festivalu sodobnega plesa 638 KiloTanz v Essnu v Nemčiji.

Koreografija, besedila: Reut Shemesh
Izvajalki, soustvarjalki: Hella Immler, Reut Shemesh
Glasba: Simon Bauer
Lučni tehnik: Phillip Zander
Oblikovanje luči, video, grafično oblikovanje: Ronni Shendar
Kostumografija: Dario Mendez Acosta
Dramaturgija: Daniel Rademacher
Producentka: Sabina Stücker
Produkcija: Reut Shemesh

"Morda sem le oznanjevalka družbene moči – odkrivam, uokvirjam, odgovarjam glasovom okoli sebe in tistim notranjim; sem predstavnica njenih učinkov na posamezna telesa."

Koreografinja Reut Shemesh ustvarja na robu vizualne umetnosti in poezije. Leta 2010 je diplomirala na oddelku za koreografijo plesne akademije ArtEZ na Nizozemskem. Živi v Kölnu v Nemčiji, kjer deluje kot neodvisna koreografinja. V zadnjih treh letih je obiskovala podiplomski program na Akademiji za medijske umetnosti v Kölnu. Poleg študija in ustvarjalnega dela poučuje koreografijo na številnih institucijah, med drugimi tudi na oddelku za medijske in kulturne študije Univerze Heinricha Heineja v Düsseldorfu.


Festival Performa & Platforma 2017 - Domena ženske - Uvodna stran