Festival Performa & Platforma 2017 - Domena ženske

Alja Branc, Ivona Medić, Jerneja Fekonja, Anna Jacso

Venusian

plesna predstava

Venusian <em>Foto: Gwen Bechler</em>
Foto: Gwen Bechler

Se moj položaj v družbi meri s količino mojih kakovosti? Ali moj spol določa moja dejanja? Ali ti naj pripravim večerjo?

Venusian je sodobna plesna predstava, ki preizprašuje družbene vloge, ki temeljijo na fizičnih predispozicijah. Predstava se poigrava s tematiko čistega ženskega telesa, s protislovji v stereotipnih reprezentacijah, dojemanjem seksualnosti ter hkrati razpira različne aspekte samoreprezentacije. Glede na to, da se v polju sodobnega plesa čedalje bolj soočamo z reprezentiranjem moških teles na odru, smo se avtorice odločile s predstavo nasloviti položaj in vlogo žensk na tem področju.

Jerneja Fekonja, Anna Jacso, Ivona Medić, Alja Branc so študentke Akademije za sodobni ples v Budimpešti.

Koncept, koreografija, izvedba: Alja Branc (SLO), Ivona Medić (CRO), Jerneja Fekonja (SLO), Anna Jacso (HUN)
Asistentka projekta: Sharon Barbakov (ISR)
Kraj, čas nastanka predstave: Budimpešta, Madžarska, December 2016 / Budapest, Hungary, December 2016
Premiera: Gledališče MU, Budimpešta, Madžarska, 29. april 2017 / MU Theatre, Budapest, Hungary – 29 April 2017

Anna Jacso (22) se je s plesom pričela ukvarjati v svojem rojstnem kraju, v mestu Eger na Madžarskem. Pred vpisom na Akademijo za sodobni ples v Budimpešti je svojo plesno tehniko izpopolnjevala v okviru enoletnega intenzivnega programa za mlade profesionalne plesalce, kjer je sodelovala s številnimi madžarskimi in mednarodnimi umetniki.

Jerneja Fekonja (19) prihaja iz Maribora. S formalnim plesnim izobraževanjem je pričela na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, modul sodobni ples. V času šolanja se je udeleževala in nastopala na številnih mednarodnih plesnih festivalih in tako že zgodaj začrtala svojo nadaljnjo profesionalno pot.

Ivona Medić (21) prihaja iz Pulja na Hrvaškem. Svojo plesno pot je pričela s klasičnim baletom, modernimi plesnimi tehnikami in hip hopom. Pred šolanjem na Akademiji za sodobni ples v Budimpešti je sodelovala s hrvaškimi in mednarodnimi sodobnimi umetniki in se preko teh sodelovanj podala na profesionalno plesno pot. Kot plesalka v projektih priznanih koreografov in kot samostojna avtorica se je predstavila na številnih mednarodnih festivalih.

Alja Branc (23) se je s plesom srečala v svojem rojstnem kraju, na Bledu. Sprva se je posvečala urbanim plesnim zvrstem (show dance ipd.), kasneje pa je bila članica plesne skupine, v kateri se je podrobneje seznanila s performativnimi in ustvarjalnimi vidiki umetniškega procesa. Svoje plesno izobraževanje je nadaljevala na modulu za sodobni ples na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji v Ljubljani.


Festival Performa & Platforma 2017 - Domena ženske - Uvodna stran